Välj rätt foder till din katt

God näring är lika viktigt för katten som för dig. Men kattens näringsbehov är mycket olik vår. En mänsklig kost utgörs ofta av mycket fibrer och lite fett, men katten behöver mycket fett – för att få energi och för att få en tjock, fin päls – och mindre fibrer för en god tarmhälsa.

Även om du är vegetarian så mår katter dåligt av måltider utan kött. Huskatter är rovdjur, precis som sina stora kusiner, och måste ha animaliskt protein och fett för att hålla sig friska. Katter behöver också kolhydrater för snabb energi.

LIVSSTADIER OCH LIVSSTIL

Med tusentals olika djurfoder tillgängliga, hur väljer du ett som är rätt för din katt?

Börja med att identifiera kattens livsstadie och livsstil. Kattungar, digivande honor och äldre katter är exempel på olika livsstadier. Varje livsstadie har ett unikt näringsbehov. På alla kattfoder ska det tydligt anges för vilket livsstadie de rekommenderas.

Näringsbehov kan också variera beroende på livsstil. En katt vars primära verksamhet är att vakta soffan behöver inte lika mycket energi som en som går sina rundor i trakten.

Slutligen är det viktigt att ta hänsyn till en eventuell sjukdom din katt kan ha, t.ex. födoämnesallergier, som kräver en särskild kost som rekommenderas av din veterinär.

TORRFODER ELLER BLÖTMAT?

När du har fastställt din katts livsstadie och livsstil är det dags att bestämma om den ska få torrt eller konserverat foder. De flesta katter mår bäst av att bara äta torrfoder. Torrfoder är bra för munhygienen och ger, med sin slipande effekt, friska tänder och tandkött. En del katter, särskilt de som är lite petiga med maten, gillar det mjuka och blöta konserverade fodret.

Det är viktigt att komma ihåg att torrfoder kan ligga i skålen hela dagen, medan överbliven blötmat måste kasseras efter 30 minuter. Torrfoder är därför det bästa alternativet om kattägaren normalt inte är hemma under dagarna.

När du vet ditt husdjurs näringsbehov och preferenser, är du redo att gå och handla.

JÄMFÖR ETIKETTER

Ingredienserna listas i fallande ordning, med den mest förekommande ingrediensen först. Eftersom katter behöver kött är det bäst att välja ett foder där den första ingrediensen är animaliskt protein, t.ex. kyckling, lamm, fiskmjöl eller ägg. Dessa ingredienser innehåller alla essentiella aminosyror, som taurin, som inte finns in vegetabiliska proteinkällor som sojamjöl eller majsglutenmjöl.

Vetenskapliga studier visar att en kombination av kolhydrater i kosten, till exempel majsmjöl eller korn och sorghum, ger optimal nedbrytning av kolhydrater och hjälper till att upprätthålla energinivåerna.

Studier har också visat att betmassa – materialet som blir kvar när socker utvinns ur sockerbetor – är en utmärkt fiberkälla och främjar en sund mag-och tarmkanal.

För en mjuk, strålande päls och frisk hud behöver din katt ett balanserat förhållande mellan omega 6- och omega 3-fettsyror i kosten. Bra fettkällor är bl.a. kycklingfett och fiskmjöl.

KVALITET

Kattmatsetiketter ger begränsad information om näringsvärdet i maten, eftersom märkningsreglerna inte tillåter tillverkare att beskriva kvaliteten på ingredienserna på förpackningen.

Ansedda tillverkare av husdjursfoder ska kunna förklara vilka specifika metoder de använder för att utvärdera och kvalitetssäkra ingredienserna i sina produkter.