Utfodringsguide För Valpar | Eukanuba

Utfodringsguide för valpar

Precis som alla barn har valpar har andra näringsbehov än vuxna. När du väljer valpfoder måste vara lika noggrann som när du väljer barnmat, för att ge dem bästa möjliga start i livet. Näringen du ger dem nu lägger grunden för ett långt och hälsosamt liv.

Att äga en ny valp handlar om så mycket mer än vilket foder du ger den. Det speciella, nära band som du knyter med din valp nu kommer vara hela livet. Du måste förstås träna din valp att bete sig korrekt, men dessförinnan är det viktigt för valpen att känna sig älskad, säker och trygg i sitt nya hem och med människorna som utgör dess nya familj.

Uppfödaren har redan vant valpen vid fast föda, och nu behöver den ett högkvalitativt valpfoder som ger komplett och balanserad näring.

Leta efter ett kvalitetsvalpfoder

Ett valpfoder av hög kvalitet innehåller höga halter proteiner och fett, fettsyrorna omega 6 och omega 3, och ett urval av vitaminer och mineraler som bidrar till att ge din valp optimal hälsa och fysik. Vilken typ av protein det innehåller är också mycket viktigt, eftersom proteinet är byggstenarna som får din valp att växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt. Välj valpfoder med högkvalitativt animaliskt protein som kyckling, lamm eller fisk.

Vi anser att valpfoder ska innehålla allt av följande:

 • Högkvalitativt animaliskt protein – för att bidra till en hälsosam tillväxt och utveckling av muskler och ben
 • DHA för att främja valpars inlärningsförmåga
 • Anpassade fibrer som sockerbetsfiber, och prebiotikan FOS som bidrar till en god matsmältning
 • De balanserade fettsyrorna omega 6 och omega 3 för frisk hud och päls
 • Vitamin E och C för att stärka immunsystemet

Olika foder för hundar av olika storlek

Valpar går genom sin snabbaste tillväxtperiod under sina första sex månader i livet, och förbrukar nästan två gånger så mycket energi som en vuxen hund, räknat per gram kroppsvikt. Eftersom deras magar fortfarande utvecklas är det viktigt att de får en anpassad diet för sitt näringsbehov och sin storlek.

 • Valpar av liten ras utvecklas snabbt och behöver höga nivåer av protein, fett och kalcium i sin kost
 • Stora raser behöver kontrollerade protein- och kalciumnivåer så att de växer långsammare. Valpar av stora raser kan fortsätta växa ända tills de är 24 månader!
 • Mellanstora valpar ligger någonstans mellan dessa riktvärden.

Utfodringsguide för valpar

När du väl har valt valpfoder är det värt att komma ihåg de här tipsen, för att försäkra dig om att din valp äter bra:

 • Mät upp portionsstorlekarna noggrant. Starta med den dagliga mängd som rekommenderas på påsen, och dela den med antalet gånger du matar valpen (en gång på morgonen och en gång på kvällen).
 • Ta undan skålen efter att de har fått 30 minuter på sig att äta. På så sätt förhindrar du att valpen äter för mycket och blir överviktig.
 • Se till att valpen alltid har tillgång till en skål med färskt vatten, och byt vatten ofta för att hålla det fräscht.    
 • Kontrollera regelbundet valpens vikt genom att känna längs med sidorna på den. Du ska kunna känna revbenen. Du ska kunna se midjan om du tittar på valpen uppifrån och från sidan. Se vår guide om hur du håller din hund vid optimal hälsa och fysik.
 • Kom ihåg att allt EUKANUBA valpfoder är komplett och balanserat för valpens näringsbehov. Att lägga till andra saker i dieten kan påverka hundens mineralupptag.

Om du är osäker på några aspekter av valpens utfodring eller vikt, bör du ta den till en veterinär för kontroll.

När ska din valp gå över till vuxenfoder?

Under sina första veckor och månader behöver valpar speciell näring för att få ett starkt skelett, och för att få nog med energi att klara av allt växande. När de blir vuxna hundar är det viktigt att välja foder med omsorg, för att fortsätta bygga på den goda grund som valpfodret har utgjort.

När din valp blir en vuxen hund beror på hur stor den är. Alla hundar är olika, men följande är en lättanvänd guide för när hundar mognar:

 • Hundar av liten ras, 9-12 månader
 • mellanstora hundar, 12 månader
 • stora hundar, 12-15 månader
 • Mycket storvuxna hundar, upp till 24 månader

Med stora och mycket storvuxna hundar innebär detta att din hund kan se vuxen ut, även om den i allra högsta grad fortfarande är en valp och bete sig därefter!

Introducera juniorfoder

Vi på EUKANUBA förstår att hundar av olika storlekar behöver olika skötsel. Därför har vi introducerat fodret Developing Junior – en övergångsdiet för större hundar, mellan valp och vuxen.

Juniorfoder innehåller alla grundläggande byggstenar din hund behöver, som DHA för inlärning och högkvalitativt animaliskt protein, men hjälper också större hundar att bibehålla en långsam och skonsam tillväxttakt, med lite extra för att bygga starka leder och muskler som är redo för vuxenlivet.

Vad du ska leta efter i ett foder för vuxna hundar

Din hund behöver en komplett och balanserad diet som uppfyller alla näringsbehov för nästa livsstadie. Detta håller dem i optimal fysisk form utan att de får för mycket energi, vilket kan leda till viktuppgång.

När du väljer ett foder för vuxna hundar, ska du leta efter foder som, förutom animaliskt protein, innehåller kalcium som stärker din hunds leder när den blir äldre. Kom ihåg alla vitaminer som måste finnas i valpfoder, som vitamin E och C, omega 6 och 3 och rätt mängd fiber, eftersom dessa är essentiella genom hela hundens liv.

Förutom att tillhandahålla regelbunden träning, är en investering i kvalitetsfoder en av de bästa saker du kan göra för att hjälpa din hund att leva ett långt och hälsosamt liv.