På jakt

Katter älskar att jaga, oavsett om det handlar om att hitta middag eller att jaga dammråttor. Stora katter, som lejon och geparder, lär sig att smyga på sitt byte precis på samma sätt som huskatter: genom övning. De lär sig smyga, springa, hoppa och fånga dagarna i ända, genom att leka.

Från det ögonblick som kattungen ställer sig på sina vingliga bakben för att få en fördel över sina lekkamrater, hela vägen in i vuxenlivet, tycks katter aldrig förlora sin fascination för rörelse, ljus, skugga och överraskningsmoment.

Öva på att smyga

Det kanske låter lite märkligt, men katter måste faktiskt öva på att smyga. I vilt tillstånd förlorar katter ofta en måltid eftersom deras bytesdjur kan springa snabbare och längre än de kan. Dessa katters enda alternativ är att lita på sin instinktiva kattdjursförmåga att smälta in i omgivningen och förbli helt stilla tills ett oförsiktigt mål passerar.

Katter har många häpnadsväckande talanger som utvecklas med åldern. En vuxen katts öga fångar tre gånger mer ljus än ett mänskligt öga gör. De hör även fem gånger bättre än vi. Kattens hörsel är faktiskt tre gånger mer exakt – särskilt när det gäller högfrekventa ljud – än hos den mest känsliga hundens hörsel.

Jakt, fångst och klor

Även om de inte behöver fånga sin mat gillar huskatter att jaga, som en form av lek. Precis som att träning får oss människor att känna oss levande och alerta, håller leken katter av alla åldrar vid god hälsa och i god fysisk form. Det minskar också tristessen, vilken ofta leder till bus.

Kattägare ska ge sina djur många möjligheter att leka, och säkerställa att det alltid finns lämpliga leksaker för att upprätthålla kattens fysiska motivation. Utan det kan katten börja uppvisa ett destruktivt beteende eller bli passiv.

Så nästa gång din katt vill tömma leksaksboxen och leka, ta dig tid att leka lite med den. Trots allt måste små och stora katter få leka för att vara sitt allra bästa jag.