Skaffa en ny valp

Grattis till att ha blivit ägare till en helt ny valp! Att välkomna en ny valp i hemmet är en underbar upplevelse. Det speciella, nära band som du knyter med din valp nu kommer vara hela livet.

Du måste förstås träna din valp att bete sig korrekt, men före det är viktigt för valpen att känna sig älskad, säker och trygg i sitt nya hem och med människorna som utgör dess nya familj.


Vi börjar med ett par saker som kan hjälpa din hund att känna sig hemma:

  • Ta hem din valp när det är lugnt hemma och när du inte har besök. Välj också en tidpunkt i din vardagliga rutin. Den första veckan börjar du lära din valp vem som tillhör familjen, och lär den att lita på dig.
  • Ge din valp en korg och en plats som bara tillhör den. Det får den att känna sig trygg och våga utforska resten av de nya omgivningarna.
  • Övervaka din nya valp hela tiden, och lek med den flera gånger om dagen. Det gör att du etablerar dig som flockledare.
  • Låt din valp få uträtta sina behov ungefär varannan timme och alltid direkt efter matning, vattning, sov och lek (leta efter signaler som att sniffa och gå i cirklar). Straffa aldrig din valp för olyckor, utan beröm den istället när den går ut till platsen du har valt.

från dag ett

Rätt ingredienser från början

upptäck våra produkter

Socialisera med din valp

Precis som människor föds inte valpar med de sociala färdigheter som de behöver för att leva ihop med sin familj, oavsett om det är en hund- eller människofamilj. Därför måste du se till att din valp inte bara lyder, utan också att den är snäll mot alla sorters människor och djur. Här är några tips på hur du kommer igång.

Att möta nya typer av människor

Världen är full av olika sorters individer, så det är viktigt att din valp kan relatera till andra. Du kan belöna din hundkompis med godis när den uppvisar ett önskvärt beteende.

  • Börja med att introducera din valp för vänner, under lugna omständigheter, i hemmet korta stunder i taget. Be gäster att gå ner på huk när de hälsar på valpen, och låt valpen nosa på dem i sin egen takt. Det ger din valp en större känsla av kontroll.
  • När din valp har lärt sig ta emot ”hembesök” kan du ta den till parken eller ut på en springtur. Låt valpen bestämma vem den vill träffa och hur länge. Du ska aldrig tvinga din hund till en situation där den blir rädd (försäkra dig först om att personen vill bli hälsad på, en del människor är rädda för hundar – t.o.m. valpar).
  • Det är också viktigt att introducera valpen till människor med olika etnicitet, utseende (med/utan skägg eller glasögon), ålder och yrken, eftersom vissa hundar kan utveckla en aversion mot människor som inte ser ut som du och som därmed verkar "ovanliga" för dem (brevbäraren kommer att tacka dig senare).

Träffa barn

Det brukar inte vara något problem att få dina barn att leka med din nya valp. Men du gör klokt i att övervaka hundens första interaktioner med barnen. Även om du inte har barn i familjen är det viktigt att valpen får umgås med andra barn. Om den inte träffar barn tidigt i livet, utvecklar den ofta ett aggressivt beteende mot dem senare. Små barn som springer runt och skriker kan trigga rovdjursinstinkter hos hundar som inte är vana vid dem.

  • Barn måste lära sig att valpen inte är en leksak eller en docka, och att den inte får störas när den vilar eller sover.
  • De får inte reta valpen eller leka för hårdhänt med den. Om hunden blir dragen i svansen och blir retad kan den utveckla dåliga vanor, som att hoppa upp eller till och med bitas.
  • Var varsam. Säg till barnen att aldrig skrika på den nya valpen, även om den gör något fel. Förklara att hundar kan bli skrämda av höga ljud.

Att komma överens med andra hundar

Även valpar, som anser sig vara nästan mänskliga, måste lära sig att också vara med i hundarnas gemenskap. Ni kommer ju säkert att stöta på andra hundar under era dagliga promenader. Tillåt vänligt sniffande och lite lek, men ta ett steg tillbaka om valpen verkar bli skrämd.

Att komma överens med andra husdjur

Din nya valp och din gamla siameskatt kanske aldrig blir bästa kompisar, men du kan åtminstone få dem att tolerera varandra. Börja med att ha nykomlingen i en korg eller bur, och låt det första husdjuret komma och ”besöka” den i säkerhet. Gör besöken gradvis längre innan du låter dem mötas nos mot nos.

Övervaka mötet tills du känner dig helt säker på att allt kommer gå bra. Tänk på att oavsett hur väluppfostrad och välanpassad din valp är kommer den fortfarande försöka jaga djur, eftersom den vill leka. Du kan långsamt låta din valp nosa på mindre husdjur som hamstrar, kaniner och marsvin, medan de fortfarande befinner sig i buren, så att de alltid känner sig säkra.

Att klara av nya upplevelser

Allt som bullrar, t.ex. dammsugaren, bilen eller tvättmaskinen, kan vara en fruktansvärd upplevelse för en liten valp. Introducera din valp gradvis för nya erfarenheter.

Låt dem undersöka sakerna på egen hand, när de är avstängda och tysta. Placera dem sedan på säkert avstånd innan du slår på dem en liten stund, så att hunden kan lyssna på hur de låter. Ställ dig bredvid apparaten efter att du har stängt av den och ropa på valpen. Belöna den. Repetera den här lektionen, och låt ljudet vara på lite längre för varje gång. Till sist kan du ropa på valpen medan apparaten fortfarande är på. Med tiden kommer din hund förstå att bullriga hushållsapparater inte är något stort problem.

Gå med i en valpträningskurs för att få hjälp med ytterligare träning, och för att få stöd och hjälp med eventuella problem.

Minska valpens separationsångest

De flesta valpar känner sig snabbt hemma hos sin nya familj, men vissa valpar kan bli oroliga när de måste lämna dig. Här är några saker du kan göra för att hjälpa till:

  • Var empatisk. Valpar med separationsångest beter sig inte illa eller försöker vara elaka. Straffa eller isolera dem aldrig.
  • Ge din valp en säker plats. Hundkorgar eller hundkojor är perfekta för att ge din valp en säker plats i hemmet, där de kan känna sig bekväma och säkra.
  • Försäkra dig om att din valp har fått röra på sig ordentligt. Om den är trött är det större sannolikhet att den sover och inte oroar sig över var du är.
  • Dirigera om dess beteende. Göm en godisbit som din valp ska hitta innan du lämnar hemmet, eller ge valpen en leksak (det här måste man göra då och då annars också, så att leksaken eller godiset inte blir en signal om att du ska gå).
  • Gör inte mycket väsen av dig när du går eller kommer hem. Ignorera valpen i 10-15 minuter. Om din röst och ditt kroppsspråk säger "Detta är ingen stor sak", kommer valpen så småningom att acceptera det.
  • Lär den att tolerera att du kommer och går. Ge den en godisbit och lämna huset i en minut eller två. Valpen kommer att förstå att gott beteende vid ditt avsked innebär en belöning. Förläng gradvis tiden du är borta ända tills valpen kan hantera det bättre.

Också värt att läsa

Valp 7 min lästid

Utfodringsguide för valpar

Våra storsäljare