Kattungar och äldre husdjur

Även om din äldre hund eller katt har levt fredligt med andra djur i huset, finns det ingen garanti för att den kommer att välkomna en ny kattunge med glädje eller ens tolerans!

Vissa godartade äldre djur kommer snabbt att acceptera ett nytt sällskapsdjur i hemmet. Men det är mycket vanligt att även den lugnaste hund eller katt blir upprörda vid synen av en ny kattunge.

När du tar hem en ny kattunge kommer din äldre hund eller katt behöva extra mycket uppmärksamhet. De behöver få veta att du fortfarande älskar dem och att nykomlingen inte utgör något hot mot deras plats i hemmet.

Din nya kattunge

När du tar hem din kattunge första gången är det viktigt att isolera den. Välj ett rum på neutralt territorium (inte där ditt äldre husdjur gillar att sova). Det ger dig tid att lugna det äldre djuret och skyddar också nykomlingen från aggression.

En plats för kattungen

Möblera kattungens rum med en säng, klösbräda, låda, mat och vatten, och leksaker. Sätt katten i rummet och låt den undersöka lite medan du är med. Lämna den sedan ensam en kort stund så att den kan bekanta sig lite själv med omgivningarna.

Först kanske kattungen gömmer sig. Försök locka ut den för att lugna den. Pressa den inte bara. Den kommer allt eftersom att bli mindre blyg.

Första introduktionen

Djur lär känna varandra genom lukt. Ditt äldre sällskapsdjur kommer att tillbringa en massa tid med att sniffa längst ned på dörren till kattungens rum. Kattungen kommer att göra samma sak på andra sidan.

Efter ett par dagar bör du kunna utvärdera det äldre djurets reaktion på kattungen. En hund som är ivrig inför att träffa kattungen kommer krafsa på dörren och vifta på svansen, medan en katt kommer spinna och uppträda nyfiket och vänligt i allmänhet. Men om din hund morrar eller skäller vid dörren och din katt fräser eller verkar upprörd, kan det vara bäst att vänta några dagar innan du tar interaktionen vidare.

Ta det lugnt

När ditt äldre sällskapsdjur verkar redo, introducerar du husdjuren genom att öppna dörren bara tillräckligt så att de kan se och lukta på varandra. Se till att du står nära genom att övervaka. Beroende på deras reaktioner, öppna dörren gradvis under en kort tid tills de blivit vana att titta på varandra utan att bli upprörda. Proceduren kan ta flera dagar, men den är oftast framgångsrik.

Första gången de två husdjuren träffas ansikte mot ansikte bör vara kort och, förhoppningsvis, lugn. Om det äldre sällskapsdjuret är en hund så kommer en bestämd återhållsamhet, såsom med ett koppel, att hindra honom från att jaga och skrämma kattungen.

Tvinga inte fram det. Låt djuren gå så nära, eller så långt bort, som de vill. Upprepa korta introduktioner så ofta det behövs, tills djuren kan vistas bekvämt i samma rum, med tillsyn. Förvänta dig inte omedelbar vänskap – det tar tid.

Att göra plats för alla

Ditt äldre sällskapsdjur behöver försäkras om att nykomlingen inte kommer att ta över hans territorium. Om han har en favoritsovplats, låt inte kattungen sova där. Ge kattungen hennes egna leksaker.

Djur är ofta possessiva när det gäller mat och matskålar. Eftersom kattungen bör äta sin egen kattungemat är det bäst att ha matskålarna i ett annat rum eller på en annan plats så länge som möjligt.

Övervaka måltiderna för att förhindra att något av djuren driver bort den andra från sin skål. Eftersom kattungemat är bäst de första 12 månaderna kan det vara en bra idé att fortsätta att mata din kattunge i ett stängt rum ett tag.

Även om högkvalitativ mat framtagen för alla livsstadier ger en komplett och balanserad näring för båda djuren behöver din vuxna katt inte de extra kalorierna som kattungemat ger om den tenderar att bli överviktig. Faktum är att om din katt redan äter en kost som är avsedd för viktminskning eller viktkontroll, får kattungen inte all den extra näring som hon kräver för sin växande kropp om de delar matskålar.

Det är bäst att mata husdjuren med mat framtagen för deras specifika livsstadie.

Kattlådor

Två eller fler katter i ett hushåll delar ofta en kattlåda men många vuxna katter uppskattar inte att dela med en kattunge, åtminstone inte tills de har vant sig vid varandra.

Genom att ha två kattlådor kan man förhindra att den vuxna katten börjar göra sina behov på olämpliga platser som en upprorshandling.

Vänner, vänliga fiender eller fiender?

Det kan ta ett år, eller mer, för ditt äldre sällskapsdjur och kattungen att bli helt bekväma med varandra. De kanske aldrig blir vänner men de kan lära sig att tolerera varandra.

Även om de förblir avvisande uppskattar de flesta sällskapsdjur en annan varm kropp i huset när deras ägare inte är där. Och oftast, över tid, utvecklar de flesta husdjur en fungerande relation, även om de inte är bästa vänner!

Innan du tar med en kattunge hem

  • Kattungen ska ha undersökts av din veterinär så att den garanterat är frisk och fri från parasiter.
  • Se till att alla dina husdjurs vaccinationer är aktuella.
  • Aggressioner kan minskas om båda djuren är kastrerade eller steriliserade (vid lämplig ålder).

Efter du har tagit med kattungen hem

  • Isolera kattungen när du först tar med den hem.
  • Introducera det vuxna djuret och kattungen gradvis för varandra.
  • Skydda det äldre husdjurets “territorium” och rättigheter.
  • Ge dem separata matskålar, vattenskålar, leksaker och kattlådor.