Kattnäring och frisk hud och päls

Kattens hud och päls är vitala delar i dess hälsa. Det är det största organet i deras kropp och skyddar dem när de är ute på upptäcktsfärd och håller dem varma under de kalla månaderna.

Pälsen består nästan uteslutande av protein. Om kattens kost inte innehåller rätt mängd protein av rätt kvalitet, kan pälsen fälla eller bli torr, svag och skör.

Varför är näring viktigt för hud- och pälshälsan?

Protein finns i både animaliska och vegetabiliska ingredienser. Animaliska protein innehåller alla essentiella aminosyror som katten behöver, medan växtbaserade protein bara innehåller vissa essentiella aminosyror. Katter behöver animaliskt protein för att uppnå en optimal hälsa. 

Fetter finns i både animaliska och vegetabiliska ingredienser. De är integrerade i hudcellerna i form av fettsyror. Det finns två essentiella fettsyror som ger hälsosam hud och päls. Linolsyra håller kattens hud och päls i trim. Utan tillräckligt med linolsyra kan katten få matt, torr päls, pälsavfall, fet hud och få större benägenhet att få hudinflammationer. Katter behöver också arakidonsyra för att behålla en normal hud- och pälshälsa.

Båda dessa är omega 6-fettsyror och finns i animaliska vävnader som kycklingfett och i vegetabiliska oljor (majs- och sojabönsolja). De flesta kattfoder i handeln innehåller mer än tillräckliga mängder omega 6-fettsyror. Eftersom dessa fettsyror kan omvandlas till föreningar som ger upphov till hudinflammation är det viktigt att balansera mängden omega 6-fettsyror i kosten med omega 3-fettsyror som inte är inflammatoriska.

Omega 3-fettsyror finns i fisk och i vissa växter som lin.

Forskning av EUKANUBAs näringsexperter har visat att kombination av fettkällor i kosten med förhållandet 5-10 omega 6-fettsyror till 1 omega 3-fettsyra ger ett resultat av utmärkt hud- och pälshälsa.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är viktiga för utvecklingen av en frisk hud och päls. Det bästa sättet att ge dessa näringsämnen är genom en komplett och balanserad kost med lämpliga mängder essentiella vitaminer och mineraler, snarare än genom kosttillskott.

Vitamin eller mineral Betydelsen för hud- och pälshälsa
Vitamin A Nödvändig för tillväxt och reparation av huden
Vitamin E Skyddar hudens celler från oxidantskada
Vitamin C Bidrar med en sårläkande effekt
Biotin Underlättar upptaget av protein i kroppen
Riboflavin (B2) Nödvändigt för fett- och proteinomsättningen
Zink Nödvändigt för fett- och proteinomsättningen
Koppar Involverad i vävnads-, pigment- och proteinsyntesen

Förändringar av pälsens kondition

Kosten tros ofta vara en faktor när förändringar i hud- och pälskvaliteten syns. De vanligaste orsakerna till dessa förändringar är dock säsongs- och livsfasbetonade. När kylan närmar sig får de flesta katter en kraftigare päls för att de ska kunna hålla inne värme och utestänga kall luft. När vädret sedan blir varmare, fäller de den tunga, tjocka pälsen.

De flesta kattungar föds med en mjuk, luddig päls men när de blir äldre får de en tjockare päls. På dräktiga eller digivande katter kan man också uppleva en förändring av pälsens skick eller hårförlust.