Hundfoder för frisk hud och päls | Eukanuba

Att hålla din hunds hud och päls frisk

Din hunds hud och päls är dess största organ och utgör ca 12 % av dess kroppsvikt. Förutom att den är vacker spelar din hunds hud en stor roll i dess allmänna hälsa. Den skyddar kroppen från skador och infektioner, reglerar kroppstemperaturen och utgör den första skyddsbarriären. Pälsen isolerar kroppen och skyddar huden från skador från värme, solljus och irriterande ämnen.

En glänsande päls är också det tydligaste tecknet på allmän hälsa. Alla kan vara överens om att en vacker päls både känns och ser fantastisk ut.

Varför är hundens päls så viktig?

Många tänker att hundar har en av två sorters päls: lång eller kort. Det är sant till viss del, men det finns också släthåriga, lockiga, strävhåriga, flathåriga, mjukpälsiga, samt enkel- och dubbelpälsiga varianter. De olika raserna har många olika typer av päls, som ofta återspeglar vad hunden ursprungligen har använts till.

Labradorer har t.ex. kort, flat dubbelpäls med en tät bottenull som ger ett gott skydd mot väta och samtidigt isolerar – helt avgörande för deras ursprungliga funktion som vattenhundar.

Många terrier har kort, tjock och sträv päls – skyddar mot taggar och stickor i undervegetation och häckar. Oavsett vad din hund har för typ av hud och päls så delar de samma avgörande funktioner.

Foder för en frisk hud och päls

En hunds päls är 95 % protein1 , så att ge foder med högkvalitativt animaliskt protein som kyckling, lamm och fisk är nödvändigt. Det förser dem med speciella aminosyror som säkerställer att huden och pälsen får tillräckligt med näring, vilket ger den en hälsosam struktur och funktion. Hundens päls kräver mycket energi. Upp till 35 % av hundens dagliga proteinintag går åt till att hålla pälsen och huden i gott skick.

En frisk hud är mjuk och smidig och har hårrötter som sitter djupt inbäddade i huden. Fettsyrorna omega 6 och omega 3 främjar bildandet av vitala oljor och vaxer som förhindrar torrhet och som ger en synligt frisk päls. Andra näringsämnen som är viktiga för huden och pälsen är vitamin A, C och E, zink, koppar och biotin.

Förutom att ge dem rätt sorts foder, är regelbunden vård och borstning en viktig del i att hålla deras hud och päls i bästa möjliga skick.

Experter på näring sedan 1969

EUKANUBAs specialutvecklade hundmat, baserad på år av expertis sedan 1969, innehåller alla ingredienser som behövs för att ge huden och pälsen den näring den behöver inifrån. Varje livsstadieanpassat recept är skräddarsytt för att möta din hunds behov; från valp till junior, vuxen till senior kan du vara säker på att din hund får allt den behöver för att upprätthålla optimal hälsa och fysik, samt för att behålla en magnifik päls.

Vi rekommenderar också regelbunden pälsvård för att få pälsen ännu vackrare; använd en karda av hög kvalitet en gång i veckan för att minska mängden löst hår.

Referenser:

1 Davenport GM, et al. The impact of nutrition on skin and hair coat. I: Current research in dermatology. Proceedings from Pre-Congress Symposium, 4th World Congress of Veterinary Dermatology, San Francisco, 2000; 4-9.