Vi använder kakor (cookies) för att din upplevelse av vår hemsida ska bli så bra som möjligt. Genom att surfa vidare accepterar du att vi använder kakor. Vår policy för kakor
Slå på kakor för att få en bättre hemsideupplevelse. Tillåt kakor Vår policy för kakor

Observera att dessa kostplaner är specifikt näringsanpassade för allvarliga sjukdomar och återhämtning, och att de därför endast bör användas efter inrådan av veterinär.

Jag förstår, och vill fortsätta till Eukanubas veterinärrekommenderade kostplaner Gå tillbaka till produkter

RÄTT NÄRING GER DIN KATT FRISK HUD OCH PÄLS

Varför är näring viktigt för hud och päls?

Protein, fett, vitaminer och mineraler är viktiga näringsämnen för hud- och pälshälsan hos katter. För att förstå deras betydelse, är det nödvändigt att börja med förståelse för hud och päls. Syftet med hud och päls är att förhindra saker från att lämna (t.ex. vatten eller värme) eller ta sig in i (såsom virus och bakterier) kroppen.

Pälsen består nästan helt av protein. Om kattens kost inte innehåller en adekvat proteinkvantitet och -kvalitet, kan pälsen tappa form eller bli torr, svag och skör.

Huden består av skivepitelceller, vilket är platta celler som sitter tätt ihop. Dessa celler har starkt membran som består av protein och fett. Utan ordentliga mängder av dessa näringsämnen försvagas cellmembranen, så att vatten förs ut och bakterier och virus lättare förs in.

Essentiella aminosyror och fettsyror

Protein finns i både animaliska och vegetabiliska ingredienser. Animaliskt protein innehåller alla essentiella aminosyror katter behöver, medan vegetabiliskt protein endast kan innehålla några essentiella aminosyror. Katter behöver animaliskt protein för att uppnå optimal hälsa och de införlivas i hudceller som fettsyror.

Det finns två essentiella fettsyror som är viktiga för en normal hud och päls - linosyra och arakidonsyra. Utan tillräckligt med dessa fettsyror kan katten få en torr och skör pälskvalitet eller fet hy med ökad mottaglighet för hudinflammation. 

Båda dessa är omega-6 fettsyror och finns i djurvävnader som kycklingfett och även i vegetabiliska oljor (majs och sojabönor). Den flesta kommersiella kattfoder innehåller dock mer än tillräckliga mängder omega-6 fettsyror. Eftersom dessa fettsyror kan omvandlas till föreningar som främjar inflammation i huden, är det viktigt att balansera mängden omega-6 fettsyror med omega-3 fettsyror i kosten, som inte främjar inflammation.

Omega-3 fettsyror finns i fiskmjöl och vissa växter, såsom lin.

Forskning av Eukanubas näringsexperter har visat att kombination av fettkällor i kosten, med ett optimalt förhållande på 5-10 omega-6 fettsyror till 1 omega-3 fettsyra, resulterar i en utmärkt hud- och pälshälsa.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är viktiga för bibehållen frisk hud och päls. Det bästa sättet att ge dessa näringsämnen är genom en komplett och balanserad kost som innehåller lämpliga mängder essentiella vitaminer och mineraler snarare än genom kosttillskott.


Vitamin eller mineral Betydelsen för hud- och pälshälsa
Vitamin A Nödvändig för tillväxt och reparation av huden
Vitamin E Skyddar hudens celler från oxidant skada
Vitamin C Hjälper till att läka sår
Biotin Underlättar upptaget av protein i kroppen
Riboflavin (B2) Nödvändigt för fett- och proteinomsättningen
Zink Nödvändigt för fett- och proteinomsättningen
Koppar Involverad i vävnads-, pigment- och proteinsyntes

 

Förändringar av pälsens skick

Kosten kan vara en faktor när man ser förändringar i hud och päls. De vanligaste orsakerna till dessa förändringar är dock säsongs- och livsfasbetonade. När kylan närmar sig får de flesta katter en kraftigare päls för att de ska kunna hålla inne värme och utestänga kall luft. När vädret sedan blir varmare, fäller de den tunga, tjocka pälsen.

De flesta kattungar föds med en mjuk, luddig päls och när de blir äldre får de en tjockare päls. Hos dräktiga eller digivande katter kan man också uppleva en förändring av pälsens skick eller hårförlust.

Restart your Product search?

Lorem ipsum dotor amet requiem

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident