Vi använder kakor (cookies) för att din upplevelse av vår hemsida ska bli så bra som möjligt. Genom att surfa vidare accepterar du att vi använder kakor. Vår policy för kakor
Slå på kakor för att få en bättre hemsideupplevelse. Tillåt kakor Vår policy för kakor

Observera att dessa kostplaner är specifikt näringsanpassade för allvarliga sjukdomar och återhämtning, och att de därför endast bör användas efter inrådan av veterinär.

Jag förstår, och vill fortsätta till Eukanubas veterinärrekommenderade kostplaner Gå tillbaka till produkter

KATTNÄRING OCH FRISK HUD OCH PÄLS

Varför är näring viktigt för hud- och pälshälsa?

Näringsämnen såsom protein, fett, vitaminer och mineraler är viktiga aktörer när det gäller hud- och pälshälsan hos katter. För att förstå deras roll, är det nödvändigt att börja med förståelse för hud och hår. Syftet med hud och hår är att förhindra saker från att lämna (t.ex. vatten eller värme) eller ta sig in i (såsom virus och bakterier) kroppen.

Pälsen består nästan helt av protein. Om kattens kost inte innehåller en adekvat proteinkvantitet och -kvalitet, kan pälsen falla ut eller bli torr, svag och skör.

Huden består av skivepitelceller, vilket är platta celler som sitter tätt ihop. Dessa celler har tuffa membran som består av proteiner och fetter. Utan ordentliga mängder av dessa näringsämnen försvagas cellmembranen, så att vatten förs ut och bakterier och virus lättare förs in.

Essentiella aminosyror och fettsyror

Proteiner finns i både animaliska och vegetabiliska ingredienser. Animaliska proteiner innehåller alla essentiella aminosyror katter behöver, medan vegetabiliska proteiner kan innehålla bara några essentiella aminosyror. Katter behöver animaliska proteiner för att uppnå optimal hälsa.

Proteiner finns i både animaliska och vegetabiliska ingredienser. De införlivas i hudceller som fettsyror. Det finns två essentiella fettsyror för hud- och pälshälsa. Linolsyra bibehåller en sund hud och päls hos katter. Utan tillräckligt med linolsyra, kan katter uppleva en tråkig, torr päls, håravfall, fet hy och ökad mottaglighet för hudinflammation. Katter behöver också arakidonsyra för normal hud- och pälshälsa.

Båda dessa är omega-6 fettsyror och finns i djurvävnader som kycklingfett och i vegetabiliska oljor (majs och sojabönor). Den flesta kommersiella kattmaten innehåller dock mer än tillräckliga mängder omega-6 fettsyror. Eftersom dessa fettsyror kan omvandlas till föreningar som främjar inflammation i huden, är det viktigt att balansera mängden omega-6 fettsyror i kosten med omega-3 fettsyror, som inte främjar inflammation.

Omega-3 fettsyror finns i fiskmjöl och vissa växter, såsom lin.

Forskning av Eukanubas näringsexperter har kommit fram till, att kombinera fettkällor i kosten med ett förhållande på 5-10 omega-6 fettsyror till 1 omega-3 fettsyra resulterar i en utmärkt hud- och pälshälsa.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är viktiga för utvecklingen av en frisk hud och päls. Det bästa sättet att ge dessa näringsämnen är genom en komplett och balanserad kost, som innehåller lämpliga mängder essentiella vitaminer och mineraler snarare än genom kosttillskott.

Vitaminer och mineraler är viktiga för utvecklingen av en frisk hud och päls. Det bästa sättet att ge dessa näringsämnen är genom en komplett och balanserad kost, som innehåller lämpliga mängder essentiella vitaminer och mineraler snarare än genom kosttillskott.
Vitamin eller mineral Betydelsen för hud- och pälshälsa
Vitamin A Nödvändig för tillväxt och reparation av huden
Vitamin E Skyddar hudens celler från oxidant skada
Vitamin C Hjälper till att läka sår
Biotin Underlättar upptaget av protein i kroppen
Riboflavin (B2) Nödvändigt för fett- och proteinomsättningen
Zink Nödvändigt för fett- och proteinomsättningen
Koppar Involverad i vävnads-, pigment- och proteinsyntes

 

Förändringar av pälsens skick

Kosten tros ofta vara en faktor när man ser förändringar i huden och pälsen. De vanligaste orsakerna till dessa förändringar är dock säsongs- och livsfasbetonade. När kylan närmar sig, får de flesta katter en kraftigare päls för att de ska kunna hålla inne värme och utestänga kall luft. När vädret sedan blir varmare, fäller de den tunga, tjocka pälsen.

De flesta kattungar föds med en mjuk, luddig päls men när de blir äldre får de en tjockare päls. På gravida eller ammande katter kan man också uppleva en förändring av pälsens skick eller hårförlust.

Restart your Product search?

Welkom bij EUKANUBA België / Bienvenue sur EUKANUBA Belgique